Fernandes Bottling Blog

Waarom heeft Fernandes Bottling Company nog geen statiegeld ingevoerd?

Het milieu is steeds belangrijker en steeds meer mensen beginnen zich te storen aan de vervuiling in ons prachtige land. Kijk je om je heen op straat, dan zie je veel zwerfafval rondslingeren. De rivieren en bermen liggen vol rotzooi, en ook de vuilstort raakt overvol. Een groot deel van het vuil dat we zien is gemaakt van plastic. Het is ontzettend jammer dat het weggegooid wordt; juist omdat plastic uitstekend te recyclen is. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan oplossingen om Suriname schoon te krijgen en daar vertellen we u graag meer over.

In 1998 is Fernandes Bottling Company gestart met het produceren van softdrinks in PET-flessen, en beseften wij direct dat we als producent ook een verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat onze flessen zo min mogelijk schade aan het milieu berokkenen.

We zijn dan ook gelijk begonnen met ons inzameling- en recycling programma; als pionier in Suriname. Tot enkele jaren geleden had Fernandes Bottling Company zelfs een eigen recyclingafdeling. Omdat afval verwerken uiteindelijk niet onze hoofdtaak is, hebben wij dit in de loop der jaren uitbesteed aan organisaties die hierin gespecialiseerd zijn. In samenwerking met onder andere Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) en Green Circle Recycling worden nu PET-flessen en aluminium blikken ingezameld, versnipperd en verscheept naar het buitenland voor verdere verwerking. Op dit moment is er in Suriname nog geen mogelijkheid om dit materiaal direct weer te gebruiken als grondstof.

“Maar waarom voeren jullie geen statiegeld in. Als er statiegeld komt, zullen er geen PET-flessen meer op straat en overal te vinden zijn.”

Dit is één van de meest gestelde vragen of opmerkingen die wij krijgen. Wij zien graag minder afval (niet alleen PET-afval) en meer recycling. Er zijn een aantal maatregelen om recyclen te bevorderen.  Eén daarvan is statiegeld. Statiegeld wil zeggen dat jij als consument een deposito betaalt bij aankoop van de fles, en dit geld terugkrijgt wanneer je de fles inlevert. Statiegeld brengt voor de consument een dubbele belasting met zich mee: je moet meer betalen voor het product, moeite doen om de flessen ergens te gaan inleveren en je raakt je deposito kwijt indien je de flessen op een andere manier wil recyclen of hergebruiken.

Fernandes Bottling heeft het invoeren van statiegeld reeds jaren geleden onderzocht in samenwerking met  actoren uit het veld van afvalverwerking en milieu, waaronder ook de overheid; en de conclusie was dat er een aantal redenen zijn waarom statiegeld voor Suriname niet effectief zal zijn:

Daarom zijn wij voorstander van programma’s waarin meerdere soorten verpakkingen worden meegenomen: zoals inzameling op openbare plekken of huis-aan-huis ophaal. Op die manier kunnen we een duurzamere oplossing creëren om afval kwijt te kunnen en weer terug te halen.

Het Afvalfonds Suriname

Om dit te bewerkstelligen en uiteindelijk recycling op landelijke schaal mogelijk te maken,  wordt er al enkele jaren door SuReSur, met ondersteuning van de drankenindustrie, gewerkt aan de oprichting van het Afvalfonds Suriname. In 2020 is Fernandes Bottling Company samen met SuReSur begonnen met de pilot van het Afvalfonds.

Het Afvalfonds gaat landelijk recyclebaar materiaal ophalen bij de huishoudens en plaatst inzamelbakken op 925 strategische locaties in ons land zodat je als je over straat bent ook gewoon je lege flesje verantwoord kan weggooien. De bakken worden regelmatig geleegd en alles zal weer richting recyclebedrijf gaan. Een deel van deze bakken zijn in de afgelopen jaren (sinds 2015) al geplaatst op veel openbare plekken.

Daarnaast werken wij eraan om wetgeving te realiseren die producenten en importeurs van plastic verpakkingen, zoals PET-flessen, verplicht om aan de hand van de hoeveelheid flessen die zijn produceren of importeren, een heffing te betalen. Met deze middelen wordt het ophalen en verwerken van het materiaal dan bekostigd.

Zoals gezegd gaat het Afvalfonds er ook voor zorgen dat plastic flesjes en aluminium blikjes bij jou thuis worden opgehaald. De vuilniswagen die ook je huisvuil ophaalt komt dan op een andere dag de door jou verzamelde plastic verpakkingen ophalen. Ook in het binnenland zullen de verpakkingen netjes opgehaald en afgevoerd worden richting recycling. Dit alles wordt betaald uit een Verpakkingsheffing die opgebracht wordt door de bedrijven die verpakkingen op de markt brengen. Hiermee dragen bedrijven zoals Fernandes Bottling rechtstreeks bij aan een schoner Suriname.

Inmiddels zijn er in Commewijne, Paramaribo, Nickerie, Albina en Wanica reeds openbare recyclecentra neergezet, en op Blauwgrond wordt het recyclebaar afval huis-aan-huis opgehaald. In 2023 wordt het aantal bakken significant uitgebreid. We hebben iedereen nodig. Alleen als we met z’n allen actief gaan recyclen, stoppen met troep op straat en op ons erf gooien, als we samen de armen uit de mouwen steken en beginnen met opruimen dan kunnen we Suriname schoner krijgen.

Begin nu! Gooi geen plastic fles meer weg maar breng ze naar één van de inzamelbakken van Support Recycling Suriname. Geef het goede voorbeeld aan je buren, op je school of op het werk. Het is heel simpel om met recyclen te beginnen en samen moeten we Suriname schoon kunnen krijgen.

11 thoughts on “Waarom heeft Fernandes Bottling Company nog geen statiegeld ingevoerd?”

 1. De redenen die hierboven gegeven zijn vind ik een smoesje. Als fernandes zou ik ervoor zorgen dat mijn flessen niet in het milieu terecht komen en statiegeld zou een hulp zijn. Maar jullie zijn bang dat jullie verkoop in gedrang gaat komen en daarom het milieu vraagstuk vaarwel gezegd.

  1. Beste Sewdien, bedankt voor jouw reactie. De vele investeringen die wij sinds het starten van productie in plastic flessen hebben gedaan in het milieuvraagstuk geven aan dat wij het op geen enkele manier vaarwel hebben gezegd. U kunt op deze website onze duurzaamheidsverslagen lezen waarin precies staat aangegeven wat onze resulataten en inspanningen op het gebied van milieu zijn. De redenen waarom statiegeld niet zal werken, zijn gebaseerd op onderzoek en niet slechts onze mening. Wij staan nu op het punt om met een betere oplossing te komen dan statiegeld en hopelijk kunnen we daarvan snel positieve resultaten zien. Ten aanzien van het zorgen dat onze flessen niet in het milieu terecht komen; uiteindelijk zullen de inwoners van Suriname ons daarmee ook moeten helpen door de flessen niet op straat te gooien maar in de bakken die daarvoor bestemd zijn.

 2. Goedemiddag fernandes botling rn co. Dat is een heel goede plan van jullie. Ga zo door met jullie goede pkan. God gaat jullie lonen met het genen wat jullie voor land mens en volk doet. Keep doing the goog job. Heel goed plan en voorbeeld vr alle bedrijven die proucten in petflessen verkopen

 3. Snsp alle indpanning, maar ik snap nog steeds niet wasrom jullie gestopt zijn met bottlelen in glazen flessen.
  Steeds als ik een fris drank lust, herinnert het mij aan het gevaar van plastic.
  Ik denk daarom 3 keren na bij t uitzoeken van frisdrank. Uiteindelijk wordt het toch een Parbootje of een Heiniken lekker in glazen fles.
  Wat een nostalgie, de heerlijke Fernandes Limonade en Soda Water in Glazen fles. Soda water heeft nog nooit eerder zo lekker gesmaakt als in dat kleine doorzichtige korte flesje.
  Nee, Fernandes jullie keus om over te stappen naar Plastic, doet mij tot vandaag er veel verdriet.
  Ik vind in deze niet erg slim
  Zeer teleutgestelde klant.

  1. Beste Shirley, bedankt voor je reactie. Wij begrijpen de nostalgische gevoelens de vele mensen hebben als het gaat om de glazen flessen. Helaas was het zo dat er steeds minder glazen flessen verkocht werden ten opzichte van PET, er continue glas bijgekocht moest worden om schade en verloren flessen te vervangen en kostte het reinigen van de flessen om opnieuw te vullen ontzettend veel water en energie. Voor ons was het op den duur niet meer rendabel om hiermee door te gaan.

 4. Beste, FBC Integendeel kan het de omzet doen stijgen. De consument draagt een steentje bij aan het recyclingsproces in het bijzonder de jeugd. In navolging de totale gemeenschap vooral als het bewustwordingsproces op gang wordt gezet dat FCB inderdaad zijn deel bijdrage levert om niet meer het milieu te verontreinigen dan het al is. Hier het plan dat N.V. Surinamcoinexchange klaar heeft liggen. In het bijzonder als de wet op statiegeld toch wordt aangenomen in afwachting daarop het plan: Het idee is om speciale “smart” vuilnis tonnen te plaatsen op strategische plekken waar veel petfles gebruikers langslopen. Dit zullen enkele plekken in de binnenstad zijn zoals op scholen en uitgangsomgevingen. De tonnen zullen smart zijn, omdat ze uitgerust zullen worden met :
  • Een speciale opening en filter-mechanisme die alleen petflessen doorlaat
  • Een scanner om te scannen wat de persoon in de ton gedumpt heeft
  • Een klein schermpje voor gebruikersfeedback of interactie
  Deze tonnen zullen geproduceerd worden in China en kosten ,inder dan USD 1500. De tonnen zijn wel redelijk groot dus een goede logistiek is nodig ze op de juiste plekken te kunne plaatsen. De formaten waartegen we kijken zijn 3m x 1.40m x 1.60m. Wat deze tonnen voor onze project bruikbaar maakt zijn de volgende kenmerken:
  • Ze kunnen filteren en scannen wat erin gaat
  • Ze kunnen communiceren via wi-fi of mobile netwerken
  • Ze kunnen applicaties draaien die wij zelf kunnen programmeren, wat eigenlijk het belangrijkste is.
  • Door een samenwerking met het bedrijf N.V. SurinameCoinExchange (SRC Netwerk), een payment processor die o.a. betalingssystemen op maat maakt voor derden. Het SRC Netwerk beschikt al over een netwerk, waarbij deze tonnen kunnen laten communiceren. Het is heel gemakkelijk voor een ieder om een SRC account te maken via hun website. Er zal een applicatie gemaakt worden voor tonnen dat een QR-Code op het scherm zet als men een petfles in de ton zet. Door de QR-Code te scannen met het gratis SRC app zal er automatisch een overmaking plaatsvinden van het account van de tonnen naar het account van de persoon die de petfles in de ton gedaan heeft.
  Het account wat op de telefoon van desbetreffende consument is overgemaakt kan hij hiermede zijn beltegoed opwaarderen etc. er zijn een tal van app applicaties reeds beschikbaar op dit netwerk. Zo hoeft Fernandes geen recyclingsbedrijf te zijn maar is er op een adequate manier jullie bijdrage geleverd mbt afvalverwerking. FCB krijgt de uitdraai van het aantal geleverde flessen en maakt het verschuldigd bedrag over. Zodoende krijgt de consument wat terug voor zijn moeite en instantly zonder tussenkomst van de winkelier en wie dan ook.

  1. Dankuwel voor uw uitgebreide reactie, en voorstel. Wij zijn met onze partner in afvalverwerking al enkele jaren het Afvalfonds aan het voorbereiden en hebben daarvoor al de nodige systematiek en logistiek in beeld. Met een low-tech oplossing en bewustwordingscampagne zullen wij begin volgend jaar de pilot uitvoeren om vast te stellen of huis-aan-huis ophaal en inlevercentra voldoende effectief zijn.

 5. Belachelijk dat dit nog niet voor elkaar is.
  Over de hele wereld is dit geen probleem, en de leveranciers in SU hebben er Maling aan.
  6 jaar geleden met eigen ogen gezien wat een bende het overal is. Ik heb diverse foto s gemaakt.
  Verschrikkelijk is het gewoon van zo’n mooi land.
  Dussssssss: gewoon lekker statiegeld betalen.
  Je moet de mensen in hun portemonnee treffen

  1. Bedankt voor uw reactie. Zoals aangegeven in het artikel, is de praktijk op dit moment in Suriname dat men onvoldoende flessen met statiegeld retourneert, iets wat bedrijven die nu statiegeld vragen beamen. Dit was ook onze ervaring toen er statiegeld op onze glazen flessen werd geheven. Wij kiezen ervoor om niet de consument te laten betalen, maar zelf als producent een heffing te betalen voor een systeem dat meer dan alleen petflessen opruimt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.