Fernandes Bottling Blog

water

Waarom water drinken goed voor je is

“HYDRATION IS MORE THAN JUST MAINTAINING GOOD HEALTH, IT’S ESSENTIAL FOR LIFE ITSELF.” – Dr. Ann Granjean

Zoals dit citaat al aangeeft kan een mens niet bestaan zonder water. Niet alleen omdat we grotendeels zelf uit water bestaan (ja, echt) maar vooral omdat we water nodig hebben om ons systeem elke dag weer opnieuw goed te laten functioneren.

Water is bijvoorbeeld nodig als smeermiddel voor je gewrichten, zodat die niet te snel verslijten. Je hersenen hebben ook water nodig omdat ze anders uitdrogen, met als gevolg knallende hoofdpijn. En je lichaamstemperatuur kun je ook onder controle houden met water, daarom drinken we zoveel als het heet is of we gesport hebben.

Ondanks al die belangrijke functies verliest het lichaam continu vocht.  Je zweet het uit door transpiratie en spoelen het door het riool wanneer we naar het toilet gaan. Je ademt het zelfs uit. En er gaat niet alleen water verloren, maar ook belangrijke zouten en mineralen.

Dat verlies moet hersteld worden, anders drogen we uit. Stel dat je maar 1 of 2 procent van al het water in je lichaam verliest zonder het aan te vullen.  Je krijgt steeds meer dorst, je tong zwelt op, je gaat je zwak of duizelig voelen. Het kan ook erger worden, je kunt hartkloppingen krijgen, of flauwvallen.  En er zijn nóg ergere gevolgen, als uitdroging lang aanhoudt worden de symptomen ook steeds ernstiger en kun je zelfs overlijden. Dat kan al na een paar dagen, afhankelijk van de omstandigheden zoals temperatuur en fysieke inspanning. Hoe dan ook; te weinig water drinken is slecht voor je gezondheid en je prestaties.

Dasani water in koelbox
foto: Irvin Ngariman

Door genoeg water te drinken blijft je huid bijvoorbeeld stralend en elastisch, werken je hersens beter, heb je minder honger en worden afvalstoffen in je lichaam makkelijk afgevoerd.

Maar hoeveel is ‘genoeg’ water? Over  het algemeen wordt aangeraden 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Hier wat tips om meer te drinken:

  • Drink bij elke maaltijd of tussendoortje.
  • Kies drankjes die jij lekker vindt. Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat kinderen die fysiek actief zijn eerder drinken wanneer hun drank een smaakje heeft. Maar, houd wel in gedachten dat elke calorie telt.
  • Eet meer groenten en fruit. Groenten en fruit bevatten vaak veel water, waardoor ze een hele goede hulp zijn bij het binnenkrijgen van genoeg vocht.
  • Ga niet alleen af op je dorst. Dorst hebben is niet altijd een betrouwbaar signaal of je lichaam genoeg vocht binnen heeft gekregen. Sporten, bepaalde medicatie of gezondheidsproblemen kunnen ertoe leiden dat je meer dorst hebt dan normaal.
  • Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, in de auto, op je bureau of in je tas. Zo zorg je ervoor dat je er continu aan herinnerd wordt om te drinken.
  • Bewaar je water op kamertempertauur, of iets koeler. Je drinkt sneller en meer water als het niet te koud of te warm is.
Dasani water persconferentie
foto: Irvin Ngariman

Fernandes Bottling produceert Dasani water, dat ook mineralen bevat. Dasani water is makkelijk mee te nemen en te koelen. Bovendien steun jij met de aankoop van een fles Dasani water een heleboel kinderen in kindertehuizen of andere sociale instellingen  die bijvoorbeeld schoolspullen tekort komen.

Lukt het jou om elke dag genoeg water te drinken?

One thought on “Waarom water drinken goed voor je is”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.