Fernandes Bottling Blog

FAQ vraagteken

FAQ: Wat is het verschil tussen Coca-Cola Light en Coca-Cola No Sugar?

Op onze afdeling Consumer Response komen dagelijks vragen binnen van consumenten en fans, over alles wat er bij Fernandes Bottling gebeurt. Vanaf deze maand zullen we regelmatig vragen beantwoorden op dit blog.

Eén van de meest gestelde vragen is: “Wat is eigenlijk het verschil tussen Coca-Cola No Sugar en Coca-Cola Light?”

Zowel Coca-Cola No Sugar (voorheen Coca-Cola Zero) als Coca-Cola Light (in het buitenland ook wel Diet Coke genoemd) bevatten geen suiker, maar zoetstoffen.

Deze zoetstoffen zijn van nature zoeter dan suiker, maar bevatten vrijwel geen calorieën. Hierdoor zijn Coca-Cola No Sugar en Coca-Cola Light heel geschikt voor mensen die minder of geen suiker willen gebruiken.
Coca-Cola Light heeft een compleet eigen recept, waardoor de smaak heel specifiek is. Coca-Cola No Sugar is gemaakt om zoveel mogelijk de originele Coca-Cola smaak te benaderen. In Suriname is Coca-Cola Light inmiddels al enkele jaren van de markt.

Toen Coca-Cola Light, met als zoetstof aspartaam, in de jaren ’80 werd ontwikkeld was aspartaam het beste calorie-arme alternatief voor suiker. Meer dan 20 jaar later werd voor Coca-Cola Zero een mix van de zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-k ontwikkeld, wat dichter in de buurt van de smaak van suiker komt dan aspartaam alleen.

In de afgelopen 5 jaren is het recept van Coca-Cola Zero verder aangepast en is ook de naam een aantal keer gewijzigd; van Coke Zero naar Coca-Cola Zero Sugar en nu Coca-Cola No Sugar.

Zowel Coca-Cola No Sugar als Coca-Cola Light kunnen dus gebruikt worden door mensen met diabetes , omdat beide producten geen suiker bevatten. Voor advies over het gebruik van de zoetstoffen raden wij altijd aan om contact op te nemen met een arts.

Nu weet je wat het verschil is! Welke vind jij lekkerder, Coca-Cola Original of Coca-Cola No Sugar?

7 thoughts on “FAQ: Wat is het verschil tussen Coca-Cola Light en Coca-Cola No Sugar?”

 1. Ik voeg nog een kleine noot toe aan dit verhaal: zowel aspartaam als acesulfaam-k zijn gekend als zijnde carcinogeen (kankerverwekkend) en als neurotoxines (giftig voor de hersenen). Dus onze nieuwe vriendjes zijn waarschijnlijk slechter voor je dan de klassiekers. (Wat natuurlijk goed voor de business is want je zou stoppen Light te drinken als je genoeg bent afgevallen.)

  1. Bedankt voor jouw bericht, Marcel. De veiligheid van de ingrediënten van onze dranken is voor ons uiterst belangrijk. Aangezien caloriearme en calorievrije zoetstoffen als aspartaam als acesulfaam-k belangrijke ingrediënten zijn in sommige van onze dranken, zijn we geïnteresseerd in alle onderzoeken erover. Volgens experts, onder wie deskundigen van de American Cancer Society, blijkt uit het onderzoek naar dit onderwerp dat caloriearme en calorievrije zoetstoffen veilig kunnen worden gebruikt door de mens.
   Wij gebruiken enkel caloriearme en calorievrije zoetstoffen die grondig getest en veilig bevonden zijn door wereldwijd erkende instanties zoals het JECFA (Joint Expert Scientific Committee on Food Additives) van de FAO en de WHO, de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Alle dranken passen met mate binnen een evenwichtige levensstijl.

   1. Hey Fernandes, ik hoop dat je het niet erg vindt dat’k voor wat uitdaging zorg. ‘k Weet dat ik aan het rommelen ben met jullie business wat niet zo cool is. Maar goed, laten we een juist begrip van de menselijke gezondheid daarboven plaatsen 🙂

    Het verhaal van de veiligheidsonderzoeken naar die zoetstoffen is ietwat zorgwekkend (http://www.wnho.net/history_of_aspartame.htm). Maar er is inderdaad veel tegenstrijdig onderzoek wat het nog wat complexer maakt als je rekening moet houden met politiek-economische invloed.

    Deze onderzoekers bijvoorbeeld keken naar de biologische processen (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23553132) en hier legt Mark een mooi ontworpen studie voor die de invloed van die zoetstoffen op de darmflora bekijkt (https://www.marksdailyapple.com/artificial-sweeteners-may-leave-you-absolutely-gutted/).

    Ik hoop dat je dan wel snapt dat ik graag dubbelcheck en niet alleen op de expertise van die organisaties vertrouw.

    1. Goed dat je dit plaatst marcel.
     Aspertaam is inderdaad een heel gevaarlijk stofje en de “aanbevolen” hoeveelheid is iets wat ze graag gebruiken en tegelijk voegen ze dingen toe dat je het toch blijft drinken helaas.
     Jammer genoeg zijn er veel mensen die denken dat mensen zoals jij maar gekkies zijn die doemdenken en complotten vinden waar ze goed zoeken.

     Namens een van de mensen die het leest en ondersteunt thanks,
     Keep up the good fight sir

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.