Fernandes Bottling Blog

nummer dertien

Pas op! Het is vrijdag de 13e…

Vandaag is het vrijdag de 13e, voor veel mensen een ongeluksdag.

Voor anderen is het misschien een onzinnig bijgeloof. Toch zijn er zelfs mensen die de hele dag in bed blijven liggen omdat ze bang zijn om de deur uit te gaan of huishoudelijke taken te verrichten. Het Amerikaanse Stress Management Center  and Phobia Institute  schat dat er maar liefst 17 tot 20 miljoen mensen in de VS lijden aan een extreme angst voor vrijdag de 13e; ook wel paraskevidekatriafobie genoemd.

Waar komt de angst voor vrijdag de 13e vandaan?

Het is onduidelijk waarom zoveel mensen bang zijn voor vrijdag de 13e.
Het getal 13 wordt al duizenden jaren beschouwd als een vloek en het gaat tegenwoordig zelfs zo ver dat er in veel hoge gebouwen geen 13e verdieping is, sommige ziekenhuizen en hotels geen kamer nummer 13 hebben en er op veel vliegvelden geen gate 13 is. Dat veel mensen thuis blijven op een vrijdag de 13e heeft ook economische gevolgen, want er wordt dan tussen 800 en 900 miljoen US dollar minder uitgegeven aan shoppen of reizen.

Ook de vrijdag wordt al lang beschouwd als een ongeluksdag. Volgens sommigen omdat vrijdag de dag is waarop Jezus gekruisigd werd, volgens anderen omdat er in de 14e eeuw een boek verscheen waarin de vrijdag werd beschreven als een ongeluksdag.
Maar heb je nou ook echt meer pech op vrijdag de 13e?

zwarte kat

Bijgeloof of realiteit?

Er is vaak onderzocht of de kans op een ongeluk groter is op vrijdag de 13e. In Nederland is in 2008 uit een onderzoek gebleken dat er juist minder branden, overvallen, inbraken en verkeersongelukken plaatsvinden op een vrijdag de 13e dan op een andere vrijdag.
In Engeland geldt dat helaas niet, daar bleek uit onderzoek dat je op vrijdag de 13e eerder kans hebt om in het ziekenhuis te belanden na een verkeersongeluk.
En dat terwijl bekend is dat in oude Chinese culturen en ten tijde van de Egyptische farao’s het getal 13 een geluksgetal was.

Of het nou een pechdag, of een geluksdag voor jou blijkt te zijn; in 2015 zal het na vandaag nog twee keer vrijdag de 13e zijn. Maak er het beste van!  

Bron: http://www.ibtimes.com/friday-13th-history-origins-myths-superstitions-unlucky-day-395108

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.