Fernandes Bottling Blog

Bereken je energiebehoefte

Health tip: bereken wat jouw balans is

Ons lichaam verbruikt continu energie. Niet alleen als we lichamelijk actief zijn, maar voor alle lichaamsfuncties en -processen die 24 uur per dag plaatsvinden, zelfs als we slapen. Om jouw lichaam van de juiste hoeveelheid energie te voorzien moet je eten en drinken. Er moet een evenwichtige balans zijn tussen de energie die je lichaam binnenkrijgt en de energie die verbrand wordt. Dat noemen we energiebalans. Als er geen balans is kan er overgewicht of ondergewicht ontstaan. Wat is balans? Dat is voor ieder persoon anders.

Wat zijn calorieën?

Energie voor ons lichaam wordt uitgedrukt in calorieën. Alle voedingsstoffen bevatten calorieën, de een meer dan de andere. Vet bevat bijvoorbeeld 9 calorieën per gram, en suiker (koolhydraten) 4. Eiwitten bevatten ook 4 calorieën per gram.

Je hebt al deze stoffen dagelijks nodig voor een goede werking van je lichaam, maar als je er meer van binnenkrijgt dan je verbrand kan er overgewicht ontstaan. Je lichaam slaat namelijk de energie die het niet gebruikt op als vet, als reserve.

Als je dagelijks lichamelijk actief bent verbrand je meer calorieën dan wanneer je het grootste deel van de dag zit. Je lichaam heeft dan ook meer calorieën nodig om die lichamelijke activiteit te ondersteunen. Daarnaast is de behoefte aan calorieën verschillend voor mannen en vrouwen en afhankelijk van je leeftijd.

Hoeveel calorieën heb jij per dag nodig? Dat kun je uitrekenen met de formule op de Fernandes Gets Fit website. 

Waarom is jouw caloriebehoefte van belang?

Als je weet hoeveel calorieën jij per dag minimaal nodig hebt kun je ook beter inschatten wanneer je teveel of te weinig hebt gegeten en gedronken om je lichaam goed te laten functioneren.

Probeer daarom zoveel mogelijk etiketten te lezen om erachter te komen hoeveel energie een product bevat (dat staat aangegeven als kcal op het etiket) en bepaal aan de hand daarvan of je daarmee jouw energiebalans kunt behouden voor die dag. Als dat niet zo is,  overweeg dan het product te laten staan, neem een kleinere portie of verpakking, kies voor een optie met minder calorieën of beweeg extra voor die dag.

Health Tip: bereken jouw dagelijkse caloriebehoefte om erachter te komen wat jouw energiebalans is, op www.fernandesgetsfit.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.