Fernandes Bottling Blog

Coca-Cola bord 1928

De Coca-Cola fles bestaat deze week 100 jaar

Deze week is het precies 100 jaar geleden dat  patent nummer 48,160 werd verleend aan de Root Glass Company uitTerre Haute, Indiana (USA). Het patent omvatte een ontwerp voor een glazen fles, dat de iconische verpakking voor Coca-Cola zou worden.

Terwijl de populariteit van Coca-Cola begin  jaren 1900 groeide , imiteerden steeds meer andere bedrijven het ontwerp van Coca-Cola verpakkingen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van hetzelfde lettertype en variaties op de naam. Zo’n imitatiefles zie je op de foto hieronder.

Imitatie Coca-Cola glazen fles

De Root Glass Company kreeg daarom de opdracht een uniek ontwerp te maken,  dat “zo karakteristiek is dat je het herkent wanneer je het  alleen al aanraakt, en zo uniek dat je weet wat het is wanneer het in stukken uiteen valt op de grond”.
Het ontwerp van de fles, ook wel Contour Bottle genoemd vanwege het typische, herkenbare silhouet, is sinds 1915 de standaard geworden voor alle Coca-Cola verpakkingen. Toen in 1993 de PET-fles zijn intrede deed, werd ook die geblazen volgens hetzelfde ontwerp.

Coca-Cola PET fles advertentie japan

 

 

Sinds dit jaar vind je in vele winkels ook de aluminium flessen, die met hun minimalistische design toch nog herkenbaar blijven, dankzij het tijdloze ontwerp van de Contour Bottle.

 

Coca-Cola aluminium fles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.