Fernandes Bottling Blog

Het Afvalfonds fernandes goes green blogpost

Suriname schoon…het kan echt maar we moeten het samen doen!

Sinds 2015 zijn er in bijna alle districten in Suriname  inzamelcontainers voor lege flessen en blikjes verschenen. Ook voor hetgebied Boven Suriname wordt gewerkt aan het plaatsen van 20 bakken. Dit is het werk van de Stichting Support Recycling Suriname. Jeroen Cornelisse is secretaris van Stichting Support Recycling Suriname en samen met zijn collega Glenn Ramdjan is hij tevens bezig met onderzoek en opzet van het Afvalfonds Suriname. Vandaag vertelt hij iets meer over het project met de inzamelbakken en de opzet van het Afvalfonds.


Steeds meer mensen beginnen zich te storen aan de vervuiling in ons prachtige land. Kijk je om je heen op straat, dan zie je veel zwerfafval rondslingeren. De rivieren en bermen liggen vol rotzooi, en ook de vuilstort raakt overvol. Een groot deel van het vuil dat we zien is gemaakt van plastic. Het is ontzettend jammer dat het weggegooid wordt; juist omdat plastic uitstekend te recyclen is. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan oplossingen om Suriname schoon te krijgen en daar vertellen we u graag meer over.

Fernandes Bottling Company ondersteunt het initiatief van Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) waarbij inzamelbakken voor plastic flessen en aluminium blikjes geplaatst worden vanaf de start. Op Latour zijn in 2015 door Fernandes Bottling twaalf bakken geplaatst zodat iedereen eenvoudig zijn flesjes en ander recyclebaar afval kan wegdoen. Inmiddels staan er bakken in nagenoeg alle districten,

De bakken worden regelmatig leeggehaald en alle materiaal gaat rechtstreeks naar het recyclebedrijf AmReCo (Amazona Recycling Company). Daar wordt alles gesorteerd en tot balen geperst. Het bedrijf exporteert het materiaal naar het buitenland waar het als grondstof voor nieuwe producten gebruikt wordt.

In 2017 is met de in totaal 122 bakken 118.000 kilo aan recyclebaar materiaal ingezameld, meer dan 3 miljoen flessen.

img_8171

Hergebruik van plastic  scheelt enorm veel aardolie (daarvan wordt plastic immers geproduceerd), het zorgt voor minder belasting van het milieu en ook economisch wordt er weer veel waarde aan toegekend aan materiaal dat anders weggegooid zou worden en verloren zou gaan. Daarbij telt ook nog dat elke plastic fles die op de vuilstort terecht komt daar langzaam ligt te vergaan. Bedenk ook dat alle deeltjes waarin zo’n fles in misschien meer dan 100 jaar uiteenvalt nooit uit het milieu verdwijnen, het vergaat nooit volledig…

Het project van SuReSur is succesvol te noemen. Niet alleen in Latour staan er inzamelbakken maar  op dit moment zijn er een veertigtal bakken in diverse ressorts waarmee in een jaar tijd ongeveer 30 ton aan recyclebaar materiaal is opgehaald.

Om recycling nu op landelijke schaal mogelijk te gaan maken is er een nieuw project opgezet dat bijna startklaar is. Met ondersteuning van de drankenindustrie wordt er door SuReSur namelijk gewerkt aan de oprichting van het Afvalfonds Suriname.

Het Afvalfonds Suriname

Het Afvalfonds gaat als het plan uitgevoerd wordt landelijk recyclebaar materiaal ophalen bij de huishoudens en plaatst inzamelbakken op 925 strategische locaties in ons land zodat je als je over straat bent ook gewoon je lege flesje verantwoord kan weggooien. De bakken worden regelmatig geleegd en alles zal weer richting recyclebedrijf gaan.

Zoals gezegd gaat het Afvalfonds er ook voor zorgen dat plastic flesjes en aluminium blikjes bij jou thuis worden opgehaald. De vuilniswagen die ook je huisvuil ophaalt komt dan op een andere dag de door jou verzamelde plastic verpakkingen ophalen. Ook in het binnenland worden de verpakkingen netjes opgehaald en afgevoerd richting recycling. Dit alles wordt betaald uit een Verpakkingsheffing die opgebracht wordt door door de bedrijven die verpakkingen op de markt brengen. Hiermee dragen bedrijven zoals Fernandes Bottling rechtstreeks bij aan een schoner Suriname.

Fernandes Goes Green recycling inzamelbak Latour

We hebben iedereen nodig. Alleen als we met z’n allen actief gaan recyclen, stoppen met troep op straat en op ons erf gooien, als we samen de armen uit de mouwen steken en beginnen met opruimen dan kunnen we Suriname schoner krijgen.

Begin nu! Gooi geen plastic fles meer weg maar breng ze naar één van de inzamelbakken van Support Recycling Suriname of breng ze naar AmReCo. Geef het goede voorbeeld aan je buren, op je school of op het werk. Het is heel simpel om met recyclen te beginnen en samen moeten we Suriname schoon kunnen krijgen.

Voor meer info: volg  Support Recycling Suriname , Amazona Recycling Company en natuurlijk Fernandes Bottling Company op Facebook.

6 thoughts on “Suriname schoon…het kan echt maar we moeten het samen doen!”

  1. Goed plan. Gratis tip: zorg dat een motivatiecampagne (evt ism de overheid, bedrijven, scholen, clubs en buurtorganisaties) zorgt voor het inleveren van recyclebaar materiaal. Geld is in deze tijd een mooi incentive. Vertel vooral aan de samenleving/overheid wat het hun oplevert (niet alleen een schone omgeving). Hoeft met sponsors geen extra kostenpost te zijn. Nu lees ik vooral wat deze organisatie doet wat natuurlijk een nobel (en commercieel) gegeven is.

  2. hoi is er een manier om contact met jullie op te nemen ik heb een plan voor een grote schoonmaak en ik wil dit jaar beginnen. Denk aan de achterkant van de centrale markt, en zou zijn er meerdere plekken.
    En wou graag met julllie over leggen voor tips/ ideeen.

    Want samen staan we sterk, voor onze mooie SURINAME

    mag ik een email adres of een telefoonnummer

    vriendelijke groet devi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.