Fernandes Bottling Blog

Fernandes Social Vrijwilligersdag 2014

Ieder jaar wordt op 5 december de International Volunteer Day georganiseerd; een dag die door de Verenigde Naties (UN) in het leven is geroepen om het werk van vrijwilligers over de hele wereld te vieren en te erkennen. Volgens de UN is vrijwilligerswerk één van de beste en meest impactvolle manieren om een einde te maken aan armoede en oorlogen wereldwijd.

Om gehoor te geven aan de oproep van de UN om het doen van vrijwilligerswerk, de vrijwilligers en de diverse organisaties die zich met vrijwilligerswerk bezig houden in het zonnetje te zetten, heeft Fernandes Botttling Company op zaterdag 6 december een Vrijwilligersdag georganiseerd.

Een groep van ongeveer 45 medewerkers heeft die dag vrijwilligerswerk gedaan bij één van de twee projecten die van tevoren geselecteerd waren: PET-flessen opruimen aan het strand van Albina en schilderen bij Lotjeshuis.

Albina

Het is inmiddels bekend dat de populatie van zeeschildpadden aan de Surinaamse kust steeds verder afneemt. De dieren worden met uitsterven bedreigd, en dat komt onder ander  doordat hun leefomgeving steeds meer vervuild raakt. Plastic afval dat door de zeeschildpadden voor voedsel (kwallen) wordt aangezien zorgt voor onherstelbare schade aan de gezondheid van de schildpaddden.  Samen met vrijwilligers van WWF Guianas vertrok een groep medewerkers van Fernandes Bottling naar het strand van Albina om daar lege PET-flessen en ander plastic afval op te ruimen. Het afval dat bij Albina in het water terecht komt, komt namelijk al gauw terecht bij de schildpadden in Galibi bijvoorbeeld.

International Volunteerday Clean-up by Fernandes Social in Albina, Suriname
foto: Karin Spong

De groep vrijwilligers werd versterkt door WWF ambassadeurs Laetitia Vriesde, Helianthe Redan en Miss India Suriname, Varsha Ramratan. Tientallen zakken vol plastic gingen weer mee terug naar Paramaribo om te worden verwerkt voor recycling. Daarnaast besteede het WWF tijdens het bezoek aan Albina ook aandacht aan de campagne tegen het eten en stropen van krappé-eieren en werd er onder bewoners en bezoekers van het kustplaatsje onderzocht hoe zij denken over milieuproblematiek zoals het zwerfafval en de bedreigingen voor de zeeschildpadden.

Lotjeshuis

In het Lotjeshuis aan de Metaalstraat worden kinderen opgevangen die door hun ouders achtergelaten zijn.  Vaak zijn deze kinderen ook ondervoed wanneer ze bij het tehuis worden binnen gebracht. In het Lotjeshuis worden ze liefdevol opgevangen en begeleid tot ze weer terug kunnen naar hun ouders. Als dat niet kan worden de kinderen in een pleeggezin opgenomen.

Het tehuis is niet lang geleden gerenoveerd en ziet er dan ook prachtig uit. De muren van enkele zalen konden nog wel een verfbeurt gebruiken, en daarom namen de medewerkers van Fernandes Bottling een flink aantal emmers met vrolijke kleuren verf, rollers en kwasten mee. Op één van de muren is een prachtige artistieke muurschildering gezet door de talentvolle Vernon Simons, street art kunstenaar bij het collectief Switi Rauw.

nandes Social Vrijwilligersdag Lotjeshuis 2014
foto: Simone Dhanpal

Aan het einde van de dag kwamen de twee groepen vrijwilligers weer bij elkaar voor een aflsuitende lunch en om even bij te komen van de dag. Beide projecten zijn zeer geslaagd verlopen en we kijken dan ook uit naar de Vrijwilligersdag 2015!

BEKIJK HIER DE FOTO’S VAN DEZE VRIJWILLIGERSDAG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.