Fernandes Bottling Blog

Waarschuwing: e-mail over Coca-Cola loterij is nep

Het kan zijn dat u ergens in de afgelopen weken of dagen een e-mail  heeft ontvangen of nog gaat ontvangen, waarin wordt verteld dat u een prijs heeft gewonnen in een door Coca-Cola georganiseerde loterij. Deze e-mail is echter niet van Coca-Cola of Fernandes Bottling Company afkomstig, maar wordt door fraudeurs verstuurd om gegevens van u te achterhalen.

Wij adviseren u dan ook om de e-mail en de bijlage niet te openen, maar direct te verwijderen.

Het onderwerp van de e-mail is “CONGRATULATIONS!” of “CONGRATULATIONS-YOUR EMAIL ADDRESS WON 2014 COCA-COLA NATIONAL LOTTERY” of andere varianten daarvan; en is in de meeste gevallen afkomstig van een e-mail adres van het domein @samford.edu. Er worden momenteel verschillende varianten op deze e-mail verstuurd, sommigen met foto’s van zogenaamde winnaars en logo’s van Coca-Cola. Het betreft hier een vorm van fraude die ook wel voorschotfraude (advance fee fraud), Nigeriaanse fraude of 419 fraude (zoveel verschillende varianten zijn er) wordt genoemd. Deze methode houdt in dat u eerst gevraagd zult worden om een voorschot te betalen voordat u iets ontvangt, maar vervolgens de goederen of diensten, vaak ook een erfenis of in dit geval uw prijs, nooit zult ontvangen

Dergelijke e-mails worden vaker verstuurd om consumenten op het verkeerde been te zetten, maar de Coca-Cola Company noch Fernandes Bottling zou u nooit op deze wijze benaderen.

Een officiële verklaring van The Coca-Cola Company luidt:

“The Coca-Cola Company is op geen enkele manier betrokken bij deze e-mail of dit programma. Wij zijn geen sponsor en onze naam en merkuitingen zijn hier zonder toestemming gebruikt. Momenteel wordt de situatie onderzocht.

Er lijkt sprake te zijn van een vorm van fraude, genaamd ‘phishing’, waarbij de daders proberen een verstandhouing met de slachtoffers te krijgen om vervolgens persoonlijke en financiële informatie te achterhalen.

Geeft u hen alstublieft geen informatie. In de meeste gevallen beginnen deze frauduleuze handelingen met een ongevraagde vorm van communicatie (meestal via e-mail) van een onbekende persoon, die een situatie beschrijft waarbij door u op een makkelijke manier geld verdiend kan worden.

Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van deze voorschotfraude is het belangrijk dat u uw gezonde verstand gebruikt: als het te mooi is om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook.

Tenslotte delen we graag meer informatie met u omtrent deze manier van frauderen:

Het e-mail bericht  “THE COCA-COLA COMPANY OFFICIAL PRIZE NOTIFICATION”, kunt u op het volgende adres terugvinden :

http://419.bittenus.com/lotteries/COCACOLAserialnumberlottery.htm

Op deze website kunt u meer informatie vinden over de 419 scams-berichten:

 http://www.scamdex.com/419-index.php”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.