Fernandes Bottling Blog

5 dingen die je nog niet wist over Coca-Cola en de Kerstman Fernandes Bottling blog

5 dingen die je nog niet wist over Coca-Cola en de Kerstman

De Kerstman zoals we die allemaal kennen – die grote, jolige man in een rood pak met een witte baard- heeft er niet altijd zo uit gezien. Weinig mensen weten dat de Kerstman, of Santa Clause op zijn Engels,  voor het jaar 1931 op allerlei manieren werd weergegeven; van een lange, dunne man tot een eng uitziend elfje. Hij heeft zelf een bisschopsgewaad en ook een dierenhuid gedragen, als een Noorse jager.
Toen de cartoonist Thomast Nast ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1862 een Kerstman moest tekenen voor het blad Harper’s Weekly, was Santa een klein figuurtje dat op een elfje leek. Nast bleef de daaropvolgende 30 jaren Santa Clause tekenen en veranderde daarbij langzaamaan de kleur van zijn jas, van beige naar het rood dat we vandaag de dag kennen.

De komende 5 weken tellen wij af naar Kerst en delen we graag een paar dingen die je vast nog niet wist over die vrolijke vent in een rood pak. Vandaag feit nummer 1:

1. De Kerstman komt al sinds de jaren ’20 voor in Coca-Cola advertenties

The Coca-Cola Company begon in de jaren 1920 met het maken van advertenties voor Kerst, meestal gerelateerd aan winkelen. De eerste advertenties waarin Santa voorkwam, tonen hem als een streng uitziende man, zo ongeveer als Thomas Nast hem had getekend.

In 1930 schilderde kunstenaar Fred Mizen een Santa Clause die in drukke meningte in een warenhuis een flesje Coca-Cola dronk. In de advertentie was de grootste soda fountain van de wereld zichtbaar, die bevond zich destijds in het warenhuis van Famous Barr Co., in St. Louis in de staat Missouri. De afbeelding die Mizen had geschilderd werd vervolgens gebruikt in printadvertenties gedurende dat kerstseizoen; en verscheen in december 1930 in de Saturday Evening Post.

De persoon die de meeste invloed heeft gehad op hoe de Coca-Cola Santa er uiteindelijk uit kwam te zien, was Haddon Sundblom. Hierover meer  in de blogpost van volgende week.

Schetsen van Santa Clause door Sundblom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.