Fernandes Bottling Blog

World Health Day 2016: Versla diabetes

Het aantal volwassen mensen dat diabetes heeft is sinds de jaren ’80 verviervoudigd naar 422 miljoen wereldwijd. Factoren die aan deze enorme groei hebben bijgedragen zijn onder andere overgewicht en obesitas. We horen veel en vaak over diabetes, of suikerziekte. Maar wat is het eigenlijk, wat zijn de symptomen en hoe kun je het voorkomen? En wat heeft het met obesitas te maken?

Wat is diabetes?

Diabetes mellitus is een chronische aandoening. Chronisch betekent dat het een blijvende ziekte is en dus niet meer weggaat. Als je suikerziekte hebt kan jouw lichaam zijn eigen bloedsuikerspiegel niet meer op peil houden.

Hoe wordt de bloedsuikerspiegel op peil gehouden? Doordat koolhydraten worden omgezet in glucose. Koolhydraten zijn de brandstof van het lichaam. Alle vormen van koolhydraten, dus brood, rijst, fruit, melk, beschuit enzovoort, die in het lichaam aankomen worden afgebroken tot kleine stukjes, dit is de spijsvertering (vertering van spijzen).
De koolhydraten worden in het lichaam afgebroken totdat er glucose overblijft, en deze glucose wordt met behulp van insuline  via het bloed vervoerd naar alle lichaamscellen. Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier.
Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier niet voldoende insuline aan, waardoor de glucose niet de cellen ingaat, maar achterblijft in het bloed. Dit veroorzaakt dan een verhoogde bloedsuiker.

Er zijn twee typen diabetes: bij type 1 maakt de alvleesklier helemaal geen insuline meer aan. Dit is vaak aangeboren of ontstaat op jonge leeftijd. Mensen met diabetes type 1 moeten insuline spuiten om ernstige schade door te hoge bloedsuikers te voorkomen.
Diabetes type 2 wil zeggen dat het lichaam niet meer goed reageert op insuline of de alvleesklier maakt er te weinig van aan. Dit is niet aangeboren en ontstaat meestal door een ongezonde levensstijl.

Wat zijn de symptomen van diabetes?
  • Veel dorst
  • Last van droge huid
  • Vermoeidheid
  • Vaak hongerig
  • Wazig zien
  • Veel moeten plassen
  • Wondjes die langzaam genezen

Het is erg belangrijk om je bloedsuikerspiegel in de gaten te houden, want de gevolgen van diabetes zijn onder andere oogaandoeningen, hart- en vaatziekten en nierinsufficiëntie. Bij de huisarts kun je je bloedsuikerspiegel laten testen en er zijn ook apparaatjes beschikbaar om dit zelf thuis te doen.

diabetes

Hoe kun je diabetes voorkomen?

Vaal wordt gedacht dat diabetes ontstaat door het consumeren van producten met veel suiker, zoals softdrinks, chocola of icecream. Dit is niet juist. Wel is het zo dat wanneer je overmatig suiker gebruikt en te weinig beweegt je een grotere kans hebt op overgewicht, en overgewicht vergroot de kans op het krijgen van diabetes.  De beste manier om diabetes type 2 te voorkomen, is door gezond te eten en voldoende te bewegen. Gezond eten wil zeggen: zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen in de juiste verhouding binnenkrijgt; niets te weinig en niets teveel. Als hulpmiddel hierbij kun je gebruik maken van de Eat Well Plate. Voldoende beweging is minimaal 30 minuten per dag matig intensief bewegen.

Op de speciale Fernandes Gets Fit website kun je meer lezen over diabetes, gezonde voeding en de WHO richtlijnen voor beweging.
Als je jouw kennis over diabetes wil toetsen kun je ook een leuke test maken op de website van de World Health Organisation. 

World Health Day 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.