Fernandes Bottling Blog

Exercise is Medicine, een beproefd concept

Vandaag een column door bewegingsexpert Bastiaan de Boer, van BoeroeSwing Paramedische Praktijk,  over het concept ‘Excercise is Medicine’, oftwel bewegen als medicijn.

“De industriële revolutie heeft ons heel veel moois gebracht. Ontwikkelingen binnen de automatisering volgen elkaar in razend tempo op en de mogelijkheden lijken nog steeds eindeloos. Eén van de nadelen van industrialisering en automatisering is echter het effect op onze gezondheid. Op dit moment is bewegingsarmoede, oftewel het gebrek aan beweging, gezondheidsbedreiging nummer één! Bewegingsarmoede heeft een minstens even slechte invloed op onze gezondheid als ongezond en te veel eten en zelfs roken. Het is de belangrijkste oorzaak van de steeds groter wordende problematiek van niet overdraagbare aandoeningen, ook wel NCD’s genoemd.

De ‘Norm Gezond Bewegen’, elke dag minimaal een half uur matig intensief bewegen (voor kinderen geldt minimaal een uur!), wordt door steeds minder mensen gehaald.

We verplaatsen ons tegenwoordig meer en meer met de auto, we parkeren het liefst in de winkel om maar niet te ver hoeven lopen. Het werk wordt steeds meer van achter een computer uitgevoerd en in onze vrije tijd “wandelen” we met onze auto. Ook screentime (tv, computer, smartphone) is een grote boosdoener en zorgt ervoor dat we steeds  passiever worden. Studies hebben aangetoond dat de screentime van de gemiddelde persoon zich jaarlijks bijna verdubbelt. Dit gaat dus ten koste van de tijd die je besteedt aan beweging. We stappen ’s morgens uit ons bed, stappen in de auto, zitten de hele dag op kantoor, stappen weer in de auto, komen moe thuis en ploffen op de bank, tv aan, bord op schoot en later weer naar bed. Het lijkt een beetje overdreven, maar voor steeds meer mensen ziet hun dag er echt zo uit. De ‘Norm Gezond Bewegen’, elke dag minimaal een half uur matig intensief bewegen (voor kinderen geldt minimaal een uur!), wordt door steeds minder mensen gehaald. Tellen we daar de rol van andere negatieve leefstijlfactoren als ongezond eten en drinken en roken bij op, dan is het ineens heel duidelijk waarom Suriname in de wereldtop van NCD’s zit.

dokter

Een maand geleden werd bekend dat er de afgelopen anderhalf jaar een toename is geweest van 40% (!) aan dialysepatiënten in Suriname. Het aantal hartinfarcten en beroertes neemt jaarlijks toe en de gemiddelde leeftijd waarop al deze ellende plaatsvindt, wordt elk jaar lager. Kortom, er is heel veel te doen om de gezondheid van onze natie te verbeteren; we moeten alles op alles zetten om snel preventieve maatregelen door te voeren.

Een belangrijk initiatief in de wereldwijde aanpak van bewegingsarmoede is het Amerikaanse programma Exercise Is Medicine (EIM). Exercise Is Medicine gaat de strijd aan met ziekten als obesitas, diabetes mellitus type 2, hoge bloeddruk, gewrichtsklachten en andere aandoeningen die veroorzaakt worden door een passieve leefstijl. Hun wapen: bewegen als medicijn. Via massavoorlichting, het opleiden van artsen en andere zorgprofessionals op dit gebied, het opleiden van sportleiders in het begeleiden van mensen met gezondheidsproblemen, probeert men dit concept over te brengen. EIM doet ook onderzoek naar de beste beweegvormen om bovengenoemde ziekten te voorkomen en/of te genezen. Het programma draait intussen in 44 landen. En als het aan ons ligt, binnenkort ook in Suriname.

BoeroeSwing Paramedische Praktijk is als één van de innovators van de preventieve gezondheidszorg in gesprek met de leiding van deze organisatie om dit programma ook in Suriname te introduceren. Intussen hebben we niet stil gezeten: samen met de Stichting Diabetes Educatie Suriname (SDES) zijn we enkele jaren geleden begonnen met het implementeren van Bewegen op Recept in de opleiding tot diabetesverpleegkundige. De geplande bouw van een preventiecentrum met inspanningslab in Paramaribo zal het makkelijk maken om beweegprogramma’s op maat te maken die de gezondheid van de Surinamers positief zullen beïnvloeden.

Ons doel is dat elke Surinamer het belang van bewegen inziet en eraan gaat werken om de Norm Gezond Bewegen te halen.

Door samen te werken met een internationale organisatie als Exercise Is Medicine willen we Suriname sneller in beweging krijgen.  Ons doel is dat elke Surinamer het belang van bewegen inziet en eraan gaat werken om de Norm Gezond Bewegen te halen. Een preventiecentrum is daarvoor hard nodig. The Coca-Cola Company is wereldwijd een ‘founding partner’ van het Exercise Is Medicine programma. We spreken dan ook  de hoop uit dat The Coca-Cola Company ook in Suriname wil investeren in de ontwikkeling van beweeginterventies en de bijbehorende voorlichting voor gezondheidswerkers, beweegbegeleiders en natuurlijk alle burgers.

Coca-Cola World Cup Trophy Tour Suriname

Laten we gezamenlijk beweging inzetten als medicijn tegen de NCD-problematiek. Exercise is medicine!”

One thought on “Exercise is Medicine, een beproefd concept”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.