Fernandes Bottling Blog

Bescherming van de kust bij Weg naar Zee

Deze week is Conservation Internation Suriname (CI Suriname) gestart met een bijzonder pilotproject om de mangroves aan de kust bij Weg naar Zee te herstellen.

De stijgende zeespiegel en het verdwijnen van mangroven zorgen voor een gevaar bij Weg Naar Zee: overstromingen. De overstromingen hebben nadelige effecten voor de lokale gemeenschap, zoals de visserij en het Bedevaartsoord.
De mangroves hebben een belangrijke functie bij het beschermen van ons kustgebied; ze breken namelijk de golfslag en beschermen de kust zo tegen erosie. Dit geldt niet alleen voor Weg Naar Zee, maar ook voor de rest van ons land.

Conservation International Coastal Protection Weg Naar Zee project
© Conservation International Suriname

Het herstellen van de mangroven is een ‘zachte’ techniek om erosie van de kust tegen te gaan, door het breken van de golven en opvangen van zanddeeltjes en slib, ook wel sedimenten genoemd. Er wordt een smalle houten dam vlak voor de kust gebouwd, die de mangrovewortels nabootst. De constructie remt de snelheid van het binnenstromende zeewater af, waardoor het water iets rustiger terugstroomt en slib- en zanddeeltjes, achterblijven. Over 6 tot 12 maanden moet er op die manier bij Weg naar Zee een nieuwe modderbank ontstaan, die zal worden beplant met mangrove.

Schets sediment trapping unit Weg Naar Zee CI Suriname
© Waterbouwkundig Laboratorium AdeKUS

 

Het project is geïnitieerd door professor S. Naipal, die werkzaam is op de faculteit Technologie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. CI Suriname kan dit project financieel ondersteunen door de bijdragen van de Friends Of Green Suriname.

Conservation International gelooft erin dat met behulp van eco-systemen, in dit geval de mangroves, de gevolgen van klimaatverandering verzacht kunnen worden. Door de steun van de Friends of  Green Suriname kan dat hier in de praktijk ook echt aangetoond gaan worden. Als dit pilotproject succesvol blijkt te zijn, zullen er wat Conservation International betreft nog veel meer van deze houten dammen worden gebouwd voor de kust van Suriname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.